Bukiraj savrsen odmor

Tivat Rekreacija

Kako Tivat obiluje zelenim povrsinama, to ga jos vise preporucuje idealnim mjestom za odmor i boravak turista. Od kraja XIX vijeka kada se poceo formirati kao grad, pa do danasnjeg vremena, Tivat se razvio u lijep, planski izgradjen gradic sa interesantnom obalom i dosta zelenila. Posebno traba istaci da u Tivtu od davnina postoji kultura ozelenjavanja i gajenja vrtova, tako da je skoro svaki dio grada Tivta veoma prijatan za boravak i setnju.

Ako ste zaljubljenik u otvorena prostranstva, pa Vam pjesacenje ili planinarenje predstavljaju hobi, sigurni smo da cete sa uzitkom posjetiti tivatska sela, koja kao i njiihovi veseli zitelji jos uvijek zive. Ubijedjeni smo da ce Vas, posebno ocarati susret sa tipicnim primorskim selom i nacinom zivota njegovih stanovnika. U selima oko Tivta, izuzimajuci manji broj vikendasa, nastanjeni su uglavnom starosjedioci. Tivatski domacini u selima kao sto su : Gornja Lastva, Krasici, Radovici, Bigovo… docekace Vas na tradicionalno srdacan nacin, bez obzira na to govore li ili ne Vas jezik. Bilo da ste prvi put njihov gost, putnik namjernik ili tek neko ko je do tivatskih sela stigao iz ciste radoznalosti, domacini ce Vas pozvati u kucu, i castiti domacom rakijom, vinom i tradicionalnom crnogorskom hranom. Nerijetko ce Vam svoju srdacnost seoski domacini u Tivtu, iskazati i tako sto ce Vas pozvati da budete gost njihovog doma, bez obzira na to sto ste se mozda tek prvi put sreli. To medjutim, ne treba da vas iznenadjuje, jer je to sastavni dio crnogorske tradicije i kulture.

Stare kuce, primorska arhitektura, svjez vazduh, netaknuta priroda, zelene livade prekrivene raznobojnim sarenim cvijecem, takodje mogu biti neki od razloga Vase posjete, tivatskim selima. Na pitanje kako stici do tih sela, necete dugo traziti odgovor! Najjednostavnije – raspitajte se u Turistickoj organizaciji Tivta, u turistickim agencijama, kod stanovnika Tivta,…

Lijepi i topli ljetnji dani, sigurno su najbolji za suncanje i kupanje na nekoj od 17 tivatskih plaza, medjutim, kada ljetnji odmor provodite u gradu na moru, ta vrsta rekreacije gotovo da spada u svakodnevne, i nije je potrebno posebno naglasavati.

Tivat je pogodan i za sportove na vodi. Ako se pored plivanja i veslanja, zelite rekreirati na jos neki nacin, predlazemo profesionalno ronjenje. Za tu vrstu sporta najpodesniji je Tivatski zaliv i uvala Przno odnosno Plavi horizonti. Osim ciste morske vode, azurno plave boje, pomenuta mjesta predstavljaju atraktivne ronilacke lokacije na kojima se profesionalni ronioci vec godinama susrecu sa olupinama starih brodova, podmorjem interesantnim za istrazivanje, mediteranskim morskim svijetom… Ukoliko se zelite individulano posvetiti ronjenju i istrazivanju podmorja Tivta, mogucnost iznajmljivanja i servisiranja kompletne ronilacke opreme nude nekoliko ronilackih klubova u gradu. Takodje, u naselju Rose, nadomak Tivta svakog ljeta organizuje se i ronilacki kamp.

Jos neke prednosti ucinile su Tivat prepoznatljivim sportsko – turistickim gradom. Kao najvazniji razlog treba navesti mogucnost brzog dolaska sa aerodroma (udaljen oko 2 km od Tivta) do zeljenog hotela u centru grada. Izuzetno povoljni klimatski uslovi kao i veliki broj sportskih terena takodje su razlozi sto se Tivat danas smatra veoma pogodnim mjestom za razvoj sportskog turizma i rekreacije.

Ukoliko dio svog godisnjeg odmora koji planirate provesti u Tivtu, zelite posvetiti sportskim aktivnostima, mogucnosti za takvo nesto su brojne. U Tivtu postoje: fudbalski, kosarskaski, rukometni, bocarski, teniski, vaterpolo, ronilacki, sah – klub, ribolovni, jedrilicarski klub…

Osim navedenih treba dodati da u Tivtu postoje izvrsni uslovi odnosno hale za kuglanje i stoni tenis, ali i klubovi za podvodni i sportski ribolov.

Ipak, najbolja potvrda da je Tivat grad sporta i rekreacije je cinjenica da u tivatskim hotelima preko cijele godine, na pripremama za takmicenja, borave brojne domace i strane sportske ekipe. Za one koji rekreaciju zamisljaju na drugaciji nacin, predlazemo lagane poslijepodnevne setnje tivatskom rivom ili predah na klupama u tivatskom zelenom parku.

Saznaj vise o Tivtu

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd