Bukiraj savrsen odmor

Tivat Crkve, Manastiri…

U Tivtu ima veci broj spomenika, velike istorijske i kulturne vrijednosti. Rijec je uglavnom o katolickim i pravoslavnim hramova, od kojih se najvise izdvajaju crkve i manastiri.

Takodje u Tivtu, tacnije u tivatskom polju, smjesetno je veoma znacajno arheolosko nalaziste, reprezentativni lokalitet poznatiji pod nazivom Mala gruda. Pronadjeni eksponati i mnogi vrijedni predmeti, medju kojima su: zlatni bodez, srebrna sjekira, zlatni privjesci za vladarsku dijedemu i dr., datiraju uglavnom iz ranog bronzanog doba, u vrijeme 1900 – 1800. godine p.n.e.

Kompleks manastira Sv.Arhandjela Mihaila – ostaci starog manastira iz srednjeg vijeka nalaze se na poluostrvu Prevlaka (ostrvo Cvijeca) u bilizini Tivta. Manastir je sagradjen na ostacima benediktanskog hrama i obiljezio je najznacajniju epohu u razvoju tivatskog kraja, od IX do XIV vijeka. Od polovine XII vijeka srpski svetac Sava, na Prevlaci je ustolicio zetsku episkopiju. 1452. godine manastir na Prevlaci porusili su Mlecani. Prije nekoliko godina zapoceta su i arheoloska istrazivanja na Prevlaci, koja jos uvijek traju. Arheolozi su do sada uspjeli da pronadju mozaike iz antickog perioda. Na istocnoj strani manastira u XIX vijeku, sagradjena je crkva Sv. Trojice, nekada vlasnistvo veoma znacajne istorijske licnosti Tivta, kontese Ekaterine Vlastelinovic.

Otok Gospe od Milosti – smjesteno je izmedju obale Krtoli i ostrva Sv. Marko. Polovinu ostrva zauzima kompleks samostana posvecen Bogorodici – Gospi od Milosrda. Iako nije poznato kada je na Otoku podignuta najranija sakralna gradjevina, znacajno je istaci da je do kraja XIX vijeka, ostrvo bilo rezidencija kotorskih biskupa. U spomenickom fondu samostana cuva se drevni kip cudotvorne Bogorodice – blazene Gospe od Milosti.

Crkva Sv. Luke – nalazi se na bruzuljku iznad tivatskog sela Gosici. Pretpostavke su da se upravo na tom brezuljku nalazila neka ilirska gradjevina. Pisana saznanja navode na cinjenicu, da je na mjestu crkve Sv. Luke, sredinom XIV vijeka postojao benediktanski samostan, a 1776. na istom mjestu nalazila se i stara gradjevina, koja je poslije prepravljena i prosirena. Sve do sredine XIX vijeka crkva Sv.Luke, bila je ukrasena zivopisom. Medju spomenickim blagom cuva se felon, bogato ukrasen zalotovezom, dar crnogorskog vladara i duhovnika Petra I Petrovica.

Crkva Sv.Gospodje – nalazi se u tivatskom selu Radovici. Iako se za godine njene izgradnje u literaturi pominju 1594. i 1605., crkva je izgradjena 1843. Pretpostavlja se da je u ranijem periodu ( XVI ili XVII vijek ), na mjestu crkve Sv. Gospodje, postojao stariji hram. Crkva ima zvonik sa velikim satom na sredini.

Crkva Sv. Jovana i Ivana – smjestene su u tivatskom selu Bogisici. Iako se ne navode, godine izgradnje, zna se da je crkva Sv. Ivana starija, te da su u njoj vjerske obrede vrsili i pravosavni i katolicki svestenici. U toj crkvi otkriveni su ostaci srednjevjekovnih fresaka.

Crkva Sv. Jovana nalazi se tik uz crkvu Sv.Ivana. Pomenute crkve i danas dijeli samo ograda.

Crkva Sv. Petra – nalazi se u tivatskom selu Bogdasici. Nekada je na prostoru sela bila ustolicena benediktanska opatija. Ipak, jedan natpis pisan staroslovenskim jezikom svjedoci o podizanju hrama u vrijeme zetskog episkopa Neofita 1268. – 1269. godine. U crkvi se cuvaju razne freske. Jedan broj njih, iako se smatra boljim slikarskim ostvarenjima XIII vijeka, veoma je ostecen. Na svodu crkve Sv. Petra smjestena je kompozicija pod nazivom Silazak Sv. Duha na apostole.

Crkva Sv. Srdja, Nikole i Dimitrija – nalazi se u mjestu zvanom Djurdjevo brdo, iznad centra Tivta. Crkva je okruzena sa desetak kuca, a sagradjena je u prvoj polovini IX vijeka.

Crkva Sv. Srdja, Nikole i Dimitrija, iako je danas zapustena i neiskoristena znacajan je kulturno- istorijski spomenik, i ujedno sa naseljem u kojem se nalazi, predstavlja veoma vrijednu urbanisticku cjelinu Tivta.

Crkva Sv. Antuna – nalazi se u dijelu Tivta koji nosi naziv Kalimanj. Crkva je smjestena u sklopu ljetnjokovca Pima Paskquali, uvazene kotorske plemicke porodice. Iako je po velicini to najmanja crkva u Tivtu, njen znacaj je veoma vazan. Na luku zvonika, urezan je natpis iz godine 1373., u kojem se navodi ime kralja Tvrtka I (osnivaca Herceg Novog). Unutrasnjost crkve Sv. Antuna, bila je u potpunosti prekrivena freskama, koje su stradale od vlage. Sa lijeve i desne strane zidova crkve, bili je islikano 14 grbova starih kotorskih plemickih porodica.

Crkva Sv. Antuna Padovanskog – podignuta je 1734. godine. Danas predstavlja drustveni centar naselja Tripovici. Crkva posjeduje zupni ured i veoma lijepo poplocano dvoriste. Smjestena je na uzvisici, sa koje se pruza predivan pogled na zapadni dio Bokokotorskog zaliva. U crkvi se cuva slika Sv. Petra i Sv. Pavla, djelo italijanskog slikara Franceska. Pomocni oltar crkve podignut je u slavu Gospe od Rozarija.

Crkva Sv. Mihovila – nalazi se u Tivtu, u neposrednoj blizini dvorca i kule plemicke porodice Buca. Izgradjena je od kamena.

Crkva Sv. Marije – nalazi se u mjestu Gornja Lastva, nadomak Tivta. Prema pisanim izvorima, podignuta je u XV vijeku.

Crkva Sv. Vida – smjestena je na brdu Sv.Vid, iznad mjesta Gornja Lastva. Iako crkva datira iz 1327. godine, strucnjaci smatraju da nacin izgradnje navodi na zakljucak, da je crkva mozda podignuta i ranije, cak u doba Vizantije.

Crkva Gospe od Andjela – smjestena je na kamenoj hridi morskog tjesnaca Verige. Iako se u pisanim dokumentima, kao godina izgradnje navodi 1585., crkva vjerovatno postoji i od ranije. Interesantno je da je oko crkvice izgradjen odbrambeni zid sa puskarnicom, koji je nekada sluzio kao utvrdjenje i kula za strazare koji su kontrolisali prolaz kroz Verige. Cesto se u narodu Gospe od Andjela zvala i Gospom od Oriza, odnosno „ od osmijeha“, jer se prema predanju, na licima pomorca, koji bi kroz tjesnac Verige uplovljavali na svoju teritoriju pojavljivao osmjeh i zadovoljstvo.

Crkva Sv.Roka – nalazi se na samoj obali mora u tivatskom mjestu Donja Lastva. Sagradjena je 1901. godine. U crkvi se cuva veoma interesantna ikona Sv. Tripuna, rad nekog grckog ikonopisca, te oltarska slika Sv. Roka, rad ikonopisca Mihaila Floria iz Prcnja.

Crkva Sv. Save – jedan od najmladjih crkava u Tivtu. Nalazi se u strogom centru grada. Pocela je da se gradi 1938. godine, a zavrsena 1967.

Saznaj vise o Tivtu

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd