Bukiraj savrsen odmor

Tivat Dogadjaji

U odnosu na druge primorske gradove Tivat je mnogo manje prepoznatljiv kao mjesto u kojem se organizuju spektakli i svecanosti. Ipak, i u Tivtu se poslednjih godina znacajno radi na osmisljavanju uglavnom ljetnjih, kulturno – zabavnih manifestacija.

BOKELJSKA NOC – tradicionalna manifestacija koja se u Tivtu odrzava tokom februara. Organizator je podruznica Bokeljske mornarice iz Tivta. Manifestacija „Bokeljska“ noc, za Tivcane i njihove goste predstavlja znacajnu festu koja iz godine u godinu nudi raznovrsne sadrzaje: kulturno – umjetnicki program, prezentaciju bokeske kuhinje i sve one sadrzaje kojima je cilj ocuvanje bogate tradicije Boke Kotorske.

DAN MLADOSTI – to je svecanost koja je obnovljena unazad dvije godine, a desava se 25. maja. Taj datum u istoriji nekadasnje SFRJ bio je poznat kao Dan mladosti, i dan kada je obiljezavan rodjendan nekadasnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. 25. maja u Tivtu se okupi preko 5.000 ljudi, medju kojima veliki broj omladine, djece i starijih -uglavnom jugonostalgicara. U okviru programa proslave „Dana mladosti“, izvodi se nekadasnja jugoslovenska himna „Hej Sloveni“, slet, kulturno – zabavni program, igraju se prijateljske fudbalske utakmice, sportska takmicenja, a posjetioci imaju priliku da vide i aeromiting. Prema pravilima, kroz nekoliko crnogorskih gradova organizuje se tradicionalno nosenje „stafete mladosti“, koja na kraju stize u Tivat. Stafetu, napravljenu od maslinovog drveta (simbolizuje mir), koja treba da opomene da se krvavi dogadjaji koji su razorili Jugoslaviju vise ne ponavljaju, nose srednjoskolci i studenti.

Bogati kulturno – zabavni program, u kojem uzivaju svi prisutni traje do kasnih vecernjih sati. Organizator Dana mladosti je nevladina organizacija Konzulat SFRJ.

TIVATSKO KULTURNO LJETO – najznacajnija kulturna manifestacija u Tivtu koja se odrzava u ljetnjem periodu (od pocetka jula, do sredine ili kraja avgusta). Tivatsko kulturno ljeto posebno je interesantno poslednjih godina, jer u vrijeme trajanja ovog festivala, posjetioci, medju kojima je veliki broj domacih i stranih gostiju, mogu vidjeti veoma dobre pozorisne komade i predstave, od kojih je najveci broj nastao u produkciji Centra za kulturu Tivat, organizatora manifestacije Tivatsko kulturno ljeto. Najveci broj predstava odvija se na tivatskoj ljetnjoj pozornici, smjestenoj u ljetnjokovcu Buca, u blizini centra Tivta. Takodje, sadrzaji manifesatcije Tivatskog kulturnog ljeta obiluju gostovanjima razlicititih i veoma kvalitetnih domacih i stranih pozorisnih trupa, predstavama, performansima, knjizevnim vecerima, likovnim izlozbama i sl. Iz godine u godinu tivatski festival kulture, Tivatsko kulturno ljeto sve je posjeceniji sto potvrdjuje kvalitetet sadrzaja koji cine program manifestacije.

FESTE NA PLAZI – su tradicionalan tivatski nacin zabave na otvorenom. Desavaju se u ljetnjim mjesecima. Cesto se dio tih manifestacija organizuje u samom centru Tivta, a podrazumijeva koncerte tivatskih muzickih bendova, razne muzicke partije,… Takodje, jedan broj festi na otvorenom desava se u i mjestima nadomak Tivta kao sto su: Donja Lastva, Plavi horizonti… Ljetnje manifestacije sadrze razlicite vidove kulturno – umjetnickih i zabavnih programa, koncerte lokalnih kulturno – umjetnickih drustava, feste od ribe i vina, prezentaciju mediteranske kuhinje…

Cilj tivatskih festi na otvorenom je prezentacija Tivta kao turistickog, kulturnog i mediteranskog mjesta Boke Kotorske i Crnogorskog primorja uopste.

BOCARSKA OLIMPIJADA– interesantna sportska manifestacija koja se u Tivtu odrzava u ljetnjem periodu. Takmicari iz Tivta, velikog broja gradova iz Srbije i Crne Gore te inostranstva, tradicionalni su ucesnici tivatske Bocarske olimpijade. Bocanje je u primorskim gradovima, a posebno u Tivtu tradicionalan sport koji poslednjih godina stremi vecoj popularizaciji. Razvoju bocanja u Tivtu, poslednjih godina umnogome je pomogla izgradnja hale sa odgovarajucim propozicijama kao i bocarski tereni na otvorenom.

MODUS MODA VIVENDI – modni spektakl, koji se obicno odrzava pocetkom avgusta na tivatskoj rivi. Dvodnevni festival okupi veliki broj modnih kreatora, ljubitelja mode kao i turista. Od strane modnih kriticara i strucnjaka, festival „Modus moda vivendi“ dobio je visoke ocjene, sto je odmah doprinijelo popularuzaciji festivala, a samim tim i povoljnim reakcijama publike. Tivatski modni festival i medijski je dobro propracen, sto je znacajno za afirmaciju Tivta kako u kulturnom tako i u turistickom smislu.

LASTOVSKE SVECANOSTI – ta manifestacija se tradicionalno organizuje u avgustu, u mjestu Gornja Lastva, nadomak Tivta. Organizatori „Lastovskih svecanosti“ su kulturno – turisticko i zavicajno drustvo „Napredak“ te tivatski Centar za kulturu. Prve subote avgusta odrzava se glavna festa „Lastovskih svecanosti“. Festu cine: kulturno – umjetnicki programi, kolo „Bokeljske mornarice“ uz pratnju Glazbeno – prosvjetnog drustva „Tivat“.

Mnogobrojni domaci i strani gosti te gradjani Tivta, koji posjecuju pomenutu manifestaciju, uzivaju u slusanju izvornih lastovskih pjesama, kao i u tradicionalnim plesovima poznatijim kao lastovsko i skaljarsko narodno kolo.

Veoma interesantan sadrzaj „Lastovskih svecanosti“ su i „Veceri u mlinu“, posvecene klapskim pjesmama (tradicionalnom nacinu pjevanja koje je zastupljeno u Boki i Dalmaciji). Takodje, svake godine posjetioci mogu prisustovati izlozbama slika tivatskih likovnih stvaralaca. Kao i vecina drugih manifestacija u Tivtu, i „Lastovske svecanosti“ imaju za cilj ocuvanje i njegovanje kulturnog nasljedja Boke i Tivta.

Saznaj vise o Tivtu

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd