Bukiraj savrsen odmor

Tivat Turizam

S obzirom da je Tivat najsuncaniji grad Boke Kotorske, uspio je da razvije idealne uslove za razvoj turizma. Kako Tivat lezi u sredisnjem dijelu Bokokotorskog zaliva svojom blagom mediteranskom klimom, toplom zimom i cistim morem, oduvjek je privlacio turiste iz citavog svijeta. Na turisticki i privredni razvoj Tivta, u velikoj mjeri, utice blizina medjunarodnog aerodroma, koji je od centra grada udaljen oko 2 km.

Tivat odlikuje tipicno mediteranska klima, sa blagim ali kisovitim zimama i vedrim i toplim ljetima. Srednja godisnja temperatura vazduha je 15 stepeni Celzijusovih. U Tivtu u prosjeku ima 115 dana u godini sa temperaturom vecom od 30o C. S obzirom da prosjecno ima 240 suncanih dana u godini, tivatski zaliv se smatra najsuncanijim dijelom Boke Kotrske. Ljetnja temperatura, u prosjeku, iznosi 27 o C. Sezona kupanja traje 180 dana.

More kod Tivta je tamno plave boje. Salinitet mora je 28 %. Visina talasa je 0,5 m, dok su talasi iznad 2 m veoma rijetki.

Danasnji Tivat turisti uveliko osvajaju jer se na njegovim prelijepim plazama mogu ugodno odmarati, suncati, ili kupati. Takodje, mirno i toplo tivatsko more podogno je za plivanje i sportove na vodi kao sto su: skijanje, jedrenje, voznja kajaka…

Osim domacih i inostranih gostiju, cesti gosti Tivta su i susjedni Kotorani, koji posebno ljeti vole prosetati suncanim i zracnim promenadama, ili zele odmarati u blagodetima sunca, mora i prirode, na nekoj od brojnih tivatskih plaza.

Na tivatskoj rivijeri nalazi se 17 lijepo sredjenih plaza, koje svojim sadrzajima mogu da zadovolje i najprobirljivije goste. Ukupna povrsina plaza iznosi 31.200 m².

Sigurni smo da cete makar jedan broj plaza rado upoznati prilikom Vaseg prvog susreta sa Tivtom. Pjeskovitu obalu na kojoj lezi vecina plaza, okruzuje zelenilo, bujna vegetacija i suncevi zraci, sto uz brojne turisticko – ugostiteljske sadrzaje poput: plaznih barova, terasa, restorana, mini – izletista, plaznog mobilijara, djecijih park igralista, … cini plazu na kojoj boravite pozeljnijom i privlacnijom od one koju zamisljate.

Ako ipak odlucite da bi Tivat mogao biti mjesto koje zelite upoznati, ili u kojem planirate provesti godisnji odmor, onda Vam toplo preporucujemo da posjetite neke od predivnih plaza tivatskog zaliva, koje se osim ljepotom izdavajaju i velicinom te konfornoscu.

Tivatske plaze su : Opatovo (500 m²), Donja Lastva (1. 000 m²), plaza ispred hotela „Kamelija“ (2. 000 m²), Rt Seljanovo (1.700 m²), plaza hotela „Mimoza“ (350 m²), plaza hotela „Palma“ (2. 400 m²), Belane (1.200 m²), Bonici (250 m²), Zupa (500 m²), Mulo oko, (200 m²), Ostrvo cvijeca (1. 200 m²), Kaladrovo (4.200 m²), Sveti Marko (4.000 m²), St. Ciglana (500 m²), Plavi horizonti (8. 500m²), Krasici (1.500 m²) i plaza Oblatno (1.200 m²).

Hotelske plaze, obicno su smjestene tik uz hotele i sve se nalaze u samom gradu. Tivatske plaze koje u svojim imenima imaju nazive rtova ili ostrva, udaljene su nekoliko kilometara od grada. Ukoliko odsjedate u hotelu, pretpostavljamo da cete se odmarati na hotelskim plazama, ali ukoliko zelite dozivjeti istinsku avanturu onda bi se nas predlog odnosio na posjetu plazama: „Plavi horizoniti“ , ili plazi na ostrvu „Sveti Marko“.

Koristeci sopstevni automobil, taksi prevoz, turisticki brod ili barku, koje su suidrene u tivatskoj luci, brzo stizete do plaze „Plavi horizonti“ ili plaze „Przno“ kako je mjestani jos nazivaju. Plazu „Plavi horizonti“ smatraju najatraktivnijom plazom na Crnogorskom primorju. Nalazi se u juznom dijelu tivatskog zaliva. Smjestena je na otvorenom moru, a odmah pored nje je i hotel „Plavi horizonti“. Veoma sitan pijesak kojim obiluje plaza „Plavi horizonti“ pogodan je za lijecenje reumatskih oboljenja, pa je poslednjih godina plaza jos i vise zanimljiva brojnim kupacima.

S obzirom da se plaza prostire na 8. 500 m², veoma atraktivnog prostora, pored uobicajenog plaznog mobilijara (suncobrana, ringistula, tuseva, …), posjetiocima se za suncanje nude posebni platoi na stijenama, na kojima obicno odmaraju turisti koji vole diskretniju atmosferu. Plaza „Plavi horizonti“ prirodno je zaklonjena od vjetrova, okruzuje je veliki broj parkova i borova suma , sto omogucava idelane uslove za kampovanje. Mnogobrojni domaci i inostrani turisti odusevljeni boravkom i uslovima na plazi, iz godine u godinu ucinili su da plaza „Plavi horizonti“ preraste u poznato tivatsko i crnogorsko izletiste. Kako se uz plazu nalazi i hotel te parkiraliste, plaza „Plavi horizonti“ dobila i medjunarodno prizanje za kvalitet „Plavu zastavicu“.

Druga plaza koju obavezno morate posjetiti je plaza na ostrvu Sv. Marko ili ostrvu Stradioti, kako se nakada zvalo. Danas je to tajanstveno zeleno ostrvo, smjesteno u juznom rukavcu tivatskog zaliva. Na ostrvu je jos 1962., izgradjeno turisticko naselje sa 500 tahicanskih kuca, bez struje i vode. Ostrvo Sv. Marko, decenijama je bio ekskluzivni objekat pod zakupom francuskog kluba „Mediteranee“. Do ratnih desavanja na prostoru bivse SFRJ -1991., gosti ostrva uglavnom su bili mladi ljudi – avanturisti, koji su uz suncanje i kupanje svoj odmor provodili i uzivajuci u raznim sportovima na vodi, dok bi ih brojni animatori, uveseljavali kulturno-zabavnim tackama i spektaklima. Dnevno, nekada je ostrvo Sveti Marko posjecivalo i do 1.000 turista. Danas je ostrvo nesto sasvim drugo. Napusteno je, a turisticki objekti koji su na njemu izgradjeni, zarasli su u korov i travu. Ostrvo je u cjelini prepusteno zubu vremena, i ceka skoru privatizaciju. Ukoliko ipak, zelite da posjeta plazi „Sv. Marko“ bude dio vaseg avanturistickog pohoda, predlazemo da se koristite usluge turistickih taksi brodova ili barki, koje cekaju usidrene u tivatskoj luci. Dodatne informacije dobicete i u Turistickoj organizaciji Tivta ili u nekoj od brojnih turistickih agencija.

Takodje, informacije o tome kako najbezbjednije i najlakse doci do odredista Sv. Marko sigurni smo da cete dobiti i od gostoljubivih, ljubaznih te uvijek za pricu spremnih Tivcana.

Ako ljetovanje namjeravate produziti, ili odlucite da jedan dan odmora ucinite drugacijim, onda Vam predlazemo da osim tivatskih, posjetite i plaze drugih primorskih gradova. Jednostavno – iskoristite aranzmane turistickih taksi brodova ili barki, koji nude jednodnevne izlete iz Tivta do plaza u Herceg Novom, Budvi, Baru ili Ulcinju. Sto god da odlucite necete pogrijesiti! Gdje god da odete, ne zaborvatite – Tivat i dalje vjerno na Vas ceka!

Saznaj vise o Tivtu

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd