Bukiraj savrsen odmor

Manifestacije i festivali

Izabrerite mjesec

August

Entrance – festival elektronske muzike – Rose, Herceg Novi

Ukoliko ste ljubitelj elektronskog zvuka, Entrance je pravi povod sa posjetite Crnu Goru. U zivopisnom ambijentu gdje se spajaju kamen i voda gostuju vodeci evropski dj-evi, poput Beni Benasija i dr. pa se vizuelno i zvucno iskustvo spajaju u fenomenalan provod kojem doprinosi odlicna organizacija od strane domacina.

Port Cup – tradicionalni odbojkaski turnir za zene – Bar

Najveci lokalni turnir u odbojci, ukljucuje ucesce timova iz Crne Gore i Srbije. Najcesce se izvodi na otvorenom sto mu daje jos vecu draz.

Plivacki maraton – Bar

Sportska manifestacija – plivacki maraton na relaciji Sutomore – Bar u duzini od 5 kilometara. Odrzava se u avgustu, i na njoj ucestvuju svi koji zele da se okusaju u toplim jadranskim talasima.

Medjunarodni ljetnji karneval – Kotor

Slicno zimskom, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Ova manifestacija nastala je poslednjih nekoliko godina, da bi prevashodno turistima docarala ugodjaje ulicnih zabava i prenijela im duh Kotora i vedrinu koji u tom gradu vjekovima traju.

Bokeska noc – Kotor

Jedna od najpoznatijih turistickih manifestacija u Kotoru, prepoznatljiva po defileu camaca, koji ukraseni ucestvuju u takmicenju. Camci krstare duz kotorske luke, u defileu, ukraseni svjetiljkama. Na kotorskim trgovima tokom vise sati odvija se zabava uz pjesmu, igru i veselu atmosferu. Na kraju veceri bira se najljepse uredjena barka, a Bokeska noc se zavrsava svecanim vatrometom.

FIAT – Festival of the international alternative theaters – Podgorica

Pozorisni spektakl koji privlaci alternativne trupe mahom iz regiona. Visoko ocijenjen kao jedan od boljih u ovom dijelu Evrope. U organizaciji Kulturno – informativnog centra Budo Tomović i pozorišnih entuzijasta FIAT će vam pružiti zadovoljstvo da uživate u Beketu, Šekspiru, i drugima na jedan posve nov način.

Lastovske svecanosti – Lastovo, Tivat

Manifestacija je koja se tradicionalno organizuje u avgustu, u mjestu Gornja Lastva, blizu Tivta. Organizatori „Lastovskih svecanosti“ su kulturno – turisticko i zavicajno drustvo „Napredak“ te tivatski Centar za kulturu. Prve subote avgusta odrzava se glavna festa „Lastovskih svecanosti“. Festu cine: kulturno – umjetnicki programi, kolo „Bokeljske mornarice“ uz pratnju Glazbeno – prosvjetnog drustva „Tivat“.Mnogobrojni domaci i strani gosti, te gradjani Tivta, koji posjecuju pomenutu manifestaciju, uzivaju u slusanju izvornih lastovskih pjesama, kao i u tradicionalnim plesovima poznatijim kao lastovsko i skaljarsko narodno kolo. Veceri u mlinu“, posvecene klapskim pjesmama, tradicionalnom nacinu pjevanja koje je zastupljeno u Boki Kotorskoj, jedan je od ljepsih momenata festi.

Tivatsko kulturno ljeto – Tivat

Najznacajnija je kulturna manifestacija u Tivtu koja se odrzava u ljetnjem periodu (od pocetka jula, do sredine ili kraja avgusta). Tivatsko kulturno ljeto posebno je interesantno poslednjih godina, jer u vrijeme trajanja ovog festivala, posjetioci, medju kojima je veliki broj domacih i stranih gostiju, mogu vidjeti veoma dobre pozorisne komade i predstave. Najveci broj predstava odvija se na tivatskoj ljetnjoj pozornici, smjestenoj u ljetnjikovcu Buca, u blizini centra Tivta. Takodje, sadrzaji manifesatcije Tivatskog kulturnog ljeta obiluju gostovanjima razlicititih i veoma kvalitetnih domacih i stranih pozorisnih trupa, predstavama, performansima, knjizevnim vecerima, likovnim izlozbama i sl.

Jeep (off road) reli – Zabljak

Odmjeravanje snaga i vjestina u voznji divnim , ali i divljim terenima durmitorskog kraja. Ova manifestacija, ispred takmicarskog, ima za cilj promociju prirodnih ljepota ovog planinskog masiva.

Medjunarodni festival tamburaskih orkestara – Bijelo Polje

Veoma zanimljiva manifestacija koja okuplja orkestre iz cijele Evrope koji na gradskom trgu i kojipokazuju svoju umijesnost na ovom instrumentu toplog zvuka. Vec nekoliko godina za redom u toplim bjelopoljskim nocima se nakon koncerata nastavlja druzenje u lokalnim restoranima i barovima gdje orkestri za svoju dusu zabavljaju sebe i sve ljude koji se zateknu do rane zore.

Medjunarodni festival folklora – Cetinje

Nakon duze pauze ozivljeni festival okuplja entuzijaste iz regiona svakog ljeta, te se sa Orlovog krsa ponovo cuju zvuci tradicionalne crnogorske muzike, ali i oni iz drugih drzava okruzenja. Folklorne priredbe su izvrsne i rado posjecene, pa ih toplo preporucujemo na vasem putu upoznavanja Crne Gore.

Ratkovicevi dani poezije – Bijelo Polje

Najveca crnogorska smotra poezije koja nosi ime jednog od najistaknutijih crnogorskih poeta 20-og vijeka, Rista Ratkovica, svake godine okuplja na stotine pjesnika iz regiona. Posebno je vazno to sto sluzi kao odskocna daska u literarnom stvaranju mnogih mladih pjesnika ovog regiona.

Budva – Grad teatar – Budva

Budva poznata po kulturnoj manifestaciji Grad teatar, koji je sinonim za pozorisni zivot crnogorskog primorja tokom ljeta. Grad teatar traje vec 20 godina, obicno pocinje u julu a zavrsava se sredinom avgusta. Osim pozorista moguce je upoznati i lokalno muzicko i likovno stvaralastvo.

Petrovacka noc – Petrovac

Lokalna manifestacija nalik onoj kakvu ima svaki grad na primorju – dobar provod, nacionalna kuhinja, tradicionalna igra i pjesma do rane zore.

Cetinjsko bijenale – Cetinje

Veoma znacajna likovna manifestacija, kako za Cetinje tako i za Crnu Goru u cjelini. 1990 godine je na Cetinju po prvi put organizovana medjunarodna smotra likovnih stvaralaca pod nazivom „Cetinjski bijenale“. Manifestacija je prerasla u Medjunarodni bijenale savremene likovne umjetnosti. Ova prestizna manifestacija odrzava se na Cetinju svake druge godine. Umjetnici, stvaraoci, i kriticari iz cijelog svijeta okupe se na Cetinju da uzivajuci u ljepotama ovoga grada, predstave svoje radove, a nerijetko i sami organizuju razne slikarske i umjetnicke radionice u kojima nastaju nova djela. Na Bijenalu su predstavljene izlozbe istaknutih jugoslovenskih i evropskih stavaralaca likovne i srodnih umjetnosti, a posebna novina su umjetnicki performansi.

Hercegnovski filmski festival – Herceg Novi

Jedan od najvecih i najcjenjenijih domacih filmskih  festival tokom kojeg se prikazuju ostvarenja iz domena domaceg filma. Program ukljucuje i dodjelu nagrada za ostvarenja nastala u proteklih 365 dana, pa se na pozornici, na Kanli kuli svake godine okuplju najbolji i najpoznatiji filmski radnici Crne Gore i Srbije.

Memorijalni plivacki maraton Mario – Dido Maric – Herceg Novi

Tradicionalno sportsko nadmetanje najumjesnijih plivaca sa ovih prostora na relaciji Zanjice-Igalo, posvecen uspomeni na covjeka koji je najzasluzniji za njegovo pokretanje i promociju osamdessetih godina proslog vijeka.

Kup Herceg Novi – Herceg Novi

Tradicionalna jedrilicarska regata u vise disciplina regionalnog karaktera.

Medjunarodni festival klapa – Kotor

Muzicka svecanost krajem avgusta, koja podrazumijeva susret takmicara u klapskom pjevanju. Ova svecanost odrzava se u mjestu Perast, nadomak Kotora. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzickog izrazavanja, odnosno pjevanja, svojevrsna prostorima Juznog Jadrana. Klapama iz Crne Gore, u tradicionalnom narodnom pjevanju, pridruzuju se klape iz Hrvatske.

Modus moda vivendi – Tivat

Godisnji modni spektakl, koji se obicno odrzava pocetkom avgusta na tivatskoj rivi. Dvodnevni festival okupi veliki broj modnih kreatora, ljubitelja mode kao i turista. Od strane modnih kriticara i strucnjaka, festival Modus moda vivendi visoko je ocjenenjen, sto je doprinijelo popularuzaciji festivala.

Ribarska noc – Ulcinj

Turisticka manifestacija,ciji se program najvecim dijelom odvija na ulcinjskoj plazi. Nalik mnogobrojnim primorskim festama, koje su karakteristicne za sve gradove na crnogorskom primorju, Ribarsko vece, koje se u Ulcinju odrzava u avgustu, okupi hiljade posjetilaca, turista i gostiju. Uz ribu i vino te bogat kulturno- zabavni program pracen tradicionalnim folklornim igrama i nastupima pop grupa, Ulcinjani i njihovi gosti lijepo se zabavljaju tokom citave noci.

Purgatorije – Tivat

Mediteranske pozorisne svecanosti koje se odrzavaju u Tivtu. Okupljaju veliki broj trupa i izuzetno su popularne kod turista koji se zateknu na nasoj obali, zahvaljujuci kvalitetu programa koji je iz ljeta u ljeto sve bogatiji.

Petrovacki Jazz festival – Petrovac

Petrovac Jazz Fest, will start in the end of August, and will last three days – from August 30th to September 2nd in Petrovac, Montenegro.NGO ,,Urban Cult,, is non-profitable, nongovernment organization, which started Petrovac Jazz Festival on Montenegrin coast. Petrovac Jazz Festival is important not only for Municipality of Budva, Petrovac and Montenegrin coast, but for state of Montenegro, which will through this festival leave an impress in international events. Performers of all kinds of jazz music, beside concerts, preserved side programs like performans, workshops, expositions and other alternative programs, with lots of press conferences.

With this first Festival we found ourselves in calendar of festivals in the world and through it, we received recognized place, by many other world festivals.

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd