Bukiraj savrsen odmor

Manifestacije i festivali

Izabrerite mjesec

Jul

Barski ljetopis – Bar

Najvaznija kulturna manifestacija u Baru uopste.  Barski ljetopis je festival raznovrsnih sdarzaja koji ukljucuje: odrzavanje pozorisnih predstava, pozorisnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izlozbe, knjizevne veceri, koncerte duhovne i klasicne muzike… Programi „Barskog ljetopisa“ se odrzavaju na razlicitim uglavnom montaznim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Jedna od najzanimljivijih priredbi, u okviru samog Barskog ljetopisa, jeste i Mediteranski sajam knjige.

Skokovi u rijeku Moracu – Podgorica

Tradicionalni skokovi sa vijekovima starog Vezirovog mosta u glavnom gradu Crne Gore. Ukljucen je i u kalendar Svjetskog kupa pa ga posjecuju i zvijezde poput Orlanda Dukea i drugih. Obzirom na ekstravaganciju ovaj sport na obalu Morače privlaci veliki broj građana.

Dani muzike – Herceg Novi

Manifestacija ciji je cilj promocija muzickog potencijala Crne Gore, kada je u pitanju klasicna muzika.

Muzicki festival – Suncane skale – Herceg Novi

Drugi od dva najveca muzicka festivala u Crnoj Gori. Poznat po mediteranskom zvuku koji se tokom nekoliko noci cuje sa hercegnovske Kanli-kule, ovaj festival pruza sansu mladim autorima i izvodjacima da zakorace u svijet muzike. Festival posjecuju sve zvijezde iz Crne Gore i zemalja okruzenja.

Medjunarodni festival pozorista za djecu – Kotor

Visednevni festival tokom kojeg se, najcesce na otvorenom, u ambijentu drevnog grada Kotora, izvode predstave za djecu. Okuplja pozorista sa cijelog Balkana na radost svih posjetilaca Kotora, a najvise onih najmladjih.

Fasinada – Perast

Tradicionalna manifestacija koja obiljezava jul u Perastu. Svecanost podrazumijeva ritualnu procesiju koju cine okiceni camci i barke, koja se tradicionalno krece oko ostrva Gospa od Skrpjela u Perastu. Svecanost fasinade podrazumijeva, tradicionalno nasipanje kamenja, koje barke iz zaliva dovoze do ostrva, i zatim ga izbacuju oko obale. U svecanosti koju prate narodne pjesme ucestvuju samo muskarci. Prema starom obicaju na ostrvu se onda u vecernjim satima priprema riblja vecera

Jedrilicarska regata – Tivat

Godisnje okupljanje zaljubljenika u ovaj sport.

Durmitorski prsten – Zabljak

Biciklisticka tura po najatraktivnijim stazama sirom Durmitora.

Festival dramskih amatera Crne Gore – Bijelo Polje

Veoma posjecena manifestacija tokom koje se prikazuju veliki pozorisni spektakli u reziji i izvodjenju glumaca-amatera. Bijelo polje je tokom dana izvodjenja pravi pozorisni centar regiona.

Budvanska noc – Budva

Tradicionalno vece na kome se domacini i gosti Budve zabavljaju do kasnih vecernjih sati uz tradicionalnu i savremenu muziku i lokalne specijalitete.

Crmnicke sportske igre Crmnica, – Bar

Manifestacija koja se odrzava u mjestu Virpazar, 40 – tak kilometara udaljenom od Bara. „Crmnicke sportske igre“ obicno pocinju polovinom jula i traju do polovine avgusta, a odrzavaju se svakog vikenda. Cilj manifestacije je takmicenje u nekoliko sportskih dispciplina.

Dani Mrkojevica Mrkojevici, – Bar

Manifestacija zabavnog karaktera koja se, u Baru tacnije u mjestu Pecurice, odrzava poslednje nedjelje u julu mjesecu. Cilj manifestacije je da se mnogobrojni posjetioci i turisti upoznaju sa tradicijom, bogatom bastinom i kulturnim identitetom tog barskog kraja. Uz bogato posluzenje i jela tradicionalne crnogorske kuhinje, manifestaciju „Dani Mrkojevica“ karakterise i prigodan zabavno – muzicki program , u kojem ucestvuju kulturno – umjetnicka drustva iz Bara.

Kotorske ljetnje feste – Kotor

Za ljubitelje lijepog zvuka, klasicne i duhovne, kamerne te instrumentalne muzike, najinteresantija je muzicka svecanost pod nazivom Kotor Pro Arte. Tu manifestaciju obiljezavaju koncerti koji se uglavnom odrzavaju u kotorskim crkvama, i koncertnim dvoranama. Poklonici kulture u mogucnosti su da odslusaju mnoge koncerte velikih svjetskih muzickih stvaralaca. Dvorane za koncertna muziciranja u Kotoru, tih dana, ispunjene su zvucima glazbe koja je nekada izvodjena na evropskim dvorovima.

Internacionalni festival mode – Kotor

Festival mode traje nekoliko dana i okuplja modne kreatore iz Crne Gore okruzenja i inostranstva. Najzastupljeniji, su ipak renomirani italijanski kreatori i njihove najnovije kreacije. Smotra mode u Kotoru traje vec nekoliko godina, a do sada su se na njoj, izmedju ostalih, predstavili : Dolce Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Ferre, Versace… Pored ljubitelja savremenih modnih trendova i lijepog oblacenja, tih dana Kotor je i stjeciste biznismena, glumaca, vlasnika modnih kuca i ostalih licnosti iz svijeta dzet seta.

Ulcinjska noc – Ulcinj

Zabavno – turisticka manifestacija ciji je cilj promocija turisticke ponude Ulcinja i okoline. Uz prigodan muzicko – zabavni program i festu do zore, Ulcinjani i njihovi gosti uz obilje raznih jela od mesa, ribu i vino na ulcinjskom setalistu i pjescanoj plazi ispod Starog grada, provode se do ranih jutarnjih sati.

Cetinjsko kulturno ljeto – Cetinje

Folklorne izvedbe, koncerti, autorske veceri i promocije publikacija, likovne izlozbe i drugi slicni kulturni sadrzaji cine program Cetinjskog kulturnog ljeta. Pocinje sredinom jula, i traje mjesec dana. Sve manifestacije odrzavaju se na scenama Ljetnje pozornice, na Balsica pazaru i na prostoru cetinjskog gradskog parka. Osim pozorisnih predstava, crnogorske produkcije publika u okviru ove manifestacije moze da vidi i djela poznatih evropskih, te autora iz bivsih jugoslovenskih republika. Takodje, za posjetioce te manifestacije izvode se i poznate  opere i koncerti kamerne muzike

Brdske auto-trke Cetinje – Ivanova Korita

Auto – trke, u kojima ucestvuju izuzetno atraktivni i brzi sportski automobili, koje voze istaknuti crnogorski auto i reli trkaci svake godine odmjeravaju snage na brdskoj auto trci  na stazi Cetinje – Ivanova korita (Lovcen), duzine 12.200 m sa visinskom razlikom 610 metara. Od 1981. godine ova trka se nalazi i u kalendaru Medjunarodne automobilske federacije – FIA. Brdske auto trke na relaciji Cetinje – Lovcen, svakog ljeta posmatra nekoliko hiljada gledalaca.

Katunske sportske igre – Njegusi , Cetinje

manifestacija koja se odrzava krajem jula u selu Njegusi nadomak Cetinja. Tada se u pomenutom selu okupi veliki broj gradjana, nekadasnjih stanovnika Njegusa i njihovih potomaka, da odmjere snage u starim disciplinama, po kojima se nekada mjerila hrabrost, spretnost, vitestvo i kroz koje se razvijao takmicarski duh. Tih dana aktuelne su tradicionalne stare igre kao sto su : skok u dalj, potezanje konopca, skok u vis, bacanje kamena s ramena, jahanje konja.

Bocarska olimpijada – Tivat

Sportska manifestacija koja se u Tivtu odrzava svake godine. Takmicari iz Tivta i velikog broja gradova iz Crne Gore i inostranstva, tradicionalni su ucesnici tivatske Bocarske olimpijade. Bocanje, u primorskim gradovima tradicionalan sport, sve je popularnije i kod mladih, kao i kod turista koji se mogu oprobati na nekom od od lokalnih otvorenih terena.

Ljetnja scena – Ulcinj

Lokalna manifestacija kulturno – zabavnog karaktera. Ova tradicionalna manifestacija obicno se odrzava tokom jula i avgusta mjeseca. Traje oko mjesec dana, a ima za cilj promovisanje kulturno – istorijskih vrijednosti Ulcinja. Sadrzaji koje vec godinama njeguje „Ljetnja scena“ podrazumijevaju igranje razlicitih pozorisnih predstava, gostovanje glumaca i drugih umjetnika iz zemlje i inostranstva, gostovanje zabavnih orkestara, odrzavanje likovnih izlozbi, muzickih koncerata… Sva pomenuta desavanja odvijaju se na ljetnjoj pozornici koja je locirana u Starom ulcinjskom gradu.

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd