Bukiraj savrsen odmor

Budva Turizam

Prvi organizovani turisticki dolasci u Budvi, pominju se jos 30-tih godina XX vijeka. Plazni turizam pocinje dolaskom prvih stranaca, Ceha, na obale Budvanske rivijere. Od tada do danas u turistickom smislu, Budva se veoma razvila. Na 12 kilometara , od Jaza do Petrovca na 20-tak plaza mozete, na toplom suncu, od 10. maja do 8.novembra uzivati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata povrsinu od 122 km kvadratna.

Budva ima 25 kilometara razudjene obale. Klima u Budvi je tipicno mediteranska, to podrazumijeva blage zime i veoma topla, uglavnom suva ljeta. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C.

Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine – Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza.

Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica – Milocer. Na 9.kilometara od Budve nalaze se dvije plaze na Svetom Stefanu, nudisticka plaza Crvena glavica, a na 10 kilometru puta Budva – Petrovac je Drobni pijesak.

Na drugom kraju opstine Budva je Petrovac, u kojem se nalazi gradska plaza, 500 metara od Petrovac je plaza Lucice,a na 2 kilometra i plaza Buljarica. Najvecim dijelom plaze posjeduju moderno sredjene plazne barove u italijanskom ili spanskom stilu.Veliki broj plaza posjeduje plavu zastavicu, sto je garancija vrhunskog kvaliteta i ugodjaja na njima. Na svakoj od pomenutih plaza zastupljeni su i spasioci, koji motre na kupace i vode racuna o bezbjednosti.

Za one druge, koji vole mirnija mjesta nude se voznje i kupanja na ostrvu Sveti Nikola, popularno nazvanog Havaji, voznja brodom, ili camcem na plaze duz Crngorskog primorja. Ako ste zaljubljenik u intimne kutke, duz Budvanske rivijere nude vam se brojne skrovite uvale i mozda jos neotkrivena mjesta za kupanje i odmaranje, pa i plaze koje mozda upravo cekaju Vas.

Veliki je broj i onih drugih plaza, namijenjenih pripadnicima mladje generacije. Na tim plazama osjecacete se kao da ste na najegzoticnijim svjetskim mjestima. Tehno, rejv, hip-hop zurke uobicajene za noc, traju nerijetko i danju. Za dobar prodvod na plazama zaduzeni su DJ-evi. Glasna muzika i opustena atmosfera odlikuje kafice i mini barove, ali i otkrivene terase diljem budvanskog setalista, te promenadom ka Becicima i Starom gradu.

Saznaj vise o Budvi

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd