Bukiraj savrsen odmor

Budva Istorija

Budva – drevni gradic uz samu obalu mora, skriva bogatu istorijsku proslost. Daleka proslost seze u V vijek p.n.e . Prema brojnim legendama Budva je najprije bila grad Ilira. Njeni prvi stanovnici bijahu kralj istorijski poznate Tebe – Kadmo i kraljica Harmonija.

Vec u II vijeku prije n.e. , Budva pada pod rimsku vlast. Na njenim prostorima tada je veoma bila razvijena trgovina. Stanovnistvo se bavilo i uzgajanjem vinove loze i masline.

Poslije propasti Rimske imperije u Budvi pocinje period vladavine Vizantije. Borba budvanskog naroda protiv Vizantije pocinje 535. godine. Slom vizantijske vlasti desio se dolaskom srpske dinastije Nemanjic na prostore tadasnjeg Crnogorskog primorja (1184-1186).

Ipak, najveci procvat Budva dozivljava u Srednjem vijeku za vrijeme srpskog cara Dusana. Tada Budva dobija i statut, u kojem se opisuju uslovi zivota u Srednjem vijeku.

Pod vlast Mletacke Republike Budva pada 1442. Osim ugnjetavanja od strane Mlecana, stanovnistvu Budve nevolje stizu i od strane Turaka, koji cesto upadaju u Budvu i okolna mjesta i sukobljavaju se sa Mlecanima. Na udaru zaracenih strana Budva se nalazi sve do pocetka XVIII vijeka.

1807. Budvu zauzimaju Francuzi, a 1813. pada pod Austrougarsku vlast, koja Budvom gospodari narednih 100 godina.Opustosena i osiromasena Budva, pod vlascu Austrougarske docekuje Prvi svjetski rat odnosno 1914. god. Oslobodjenje od Austrougarske monarhije stize 1918.

Ipak, bio je to samo predah do Drugog svjetskog rata, jer je vec 1941. Budva i njena okolina ponovo okupirana, ovoga puta od strane Italije. Oslobodjenje od nacisticke vlasti Budva je docekala 22.novembra 1944. godine.

Legenda o nastanku Budve

Sa posebnom paznjom Budva i Budvani cuvaju mitsku legendu o nastanku grada.

BUTHUA, BUTOBA, BUTUA –danas Budva-svoje ime krije iza najpoznatije autenticne price o postanku grada iz doba Stefana Vizantijca iz VI vijeka. Kako pise u navodima Filona iz Bilbosa iz II vijeka n.e., osnivanje Budve vezuje se za osnivaca grada Tebe, mitsku licnost i sina Fenicanskog kralja Agemora-KADMA.

Naime, Kadmo i njegova zena Harmonija u dubokoj starosti bivaju prognani iz Tebe i na volovskim se zapregama upucuju u zemlju Enhelejaca – narod jegulja, (najstarije stanovnistvo na prostoru Budve) , gdje su osnovali novi grad BOUTHOE –Budvu.

Po predanju, Budva je upravo dobila ime po volovima, (BOUS-na grckom VO), koji su supruznike Kadma I Harmoniju, nekada vladare Tebe, doveli u Budvu. Prema drugim izvorima, u Budvi je Harmonija Kadmu rodila sina Ilirija.

Ipak, zbog nekog ubistva koje je Kadmo pocinio u mladosti, stize ga kazna bogova, te su supruznici (Kadmo I Harmonija) po legendi, pretvoreni u zmije.

Saznaj vise o Budvi

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd