Bukiraj savrsen odmor

Budva Top 5

STARI GRAD BUDVA

Stari grad danas zastitni znak Budve, podignut je na ostrvcu koje je nekada pjescanom prevlakom bilo spojeno za kopno i tako preraslo u poluostrvo. Stari budvanski grad je jedinstvena arhitektonska i urbanisticka cjelina, koje se kao naselje pominje jos u anticka vremena. Budva je prema tim izvorima jedno od najstarijih urbanih centara na Jadranu, stara preko 2 .500 godina. Zidine Starog grada bile su, a i danas su atrakcija kako za turiste iz zemlje tako i za one sa najudaljenijih krajeva svijeta. Poticu jos iz srednjeg vijeka, kada su ovim prostorima gospodarili Mlecani. Izvjesna ostecenja urbano jezgro Starog grada dozivjelo je u dva navrata najprije 1667., a onda 1979. u velikim zemljotresima.

Kada prvi put posjetite Stari budvanski grad mozda cete pomisliti da ste u lavirintu, zbog spleta ulicica, trgova, bedema i kula iz kasnog srednjeg vijeka. U prizemljima straogradskih kuca danas su galerije, prodavnice, kafei, butici, …

U Starom gradu smjestena je i gradska tvrdjava Citadela, iz V – VI v.p.n.e., danas ljetnja pozornica cuvenog Grada teatra.

U gradu su jos i crkva Sv.Ivana-monumentalna trobrodna bazilika, sagradjena u VII.vijeku, najstarija gradjevina Sv.Marija in Punta iz 840 godine, te crkva Sv.Trojice sagradjena 1804.godine.

SVETI STEFAN

Ostrvo Sveti Stefan danas je najvise poznato kao mondensko ljetovaliste. Pjescanom prevlakom spojeno je za kopno, te se takva ostrva koja su danas prava rijetkost nazivaju tombolo. Poznato pleme Pastovici, ovo su mjesto u proslosti XV vijek, koristili kao odbranu od neprijetelja, te i danas na to podsjecaju otvori za topove i topovi koji se cuvaju kao uspomena i podsjecane na prosla vremena. Unutrasnjost hotela cine uske, krivudave ulice. Tu su i slikovite pjacete, 3 crkvice, a hotelski apartmani nalaze se u elegantnim kucicama, mediteranskog stila.

Sveti Stefan danas odise duhom ljetovalista za elitne turiste i one zeljne glamura. Kada je krajem 40-tih godina prosloga vijeka donesena odluka da se ostrvo pretvori u turisticki objekat, za Sveti Stefan pocinje ispisivanje novije istorije. Njegovu slavu od tada do danas svijetu prenose glumci Sofija Loren i Karlo Bruni, predsjednici vecine zemalja svijeta, pjevaci, naucnici.

Na Svetom Stefanu je boravila engleska princeza Margareta, bivsi italijanski kralj Umberto II Savojski, poznati svjetski glumci poput: Kirka Daglasa, Doris Dej, Dzeraldine Caplin, Sidni Poatjea, Richarda Vidmarka, Silvester Stalonea, Dzeremija Ajronsa… Poznati knjizevnici Andre Marlo i Albert Moravija, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, proslavljeni sahovski velemajstor Robert Fisher, kao i najljepsa zena svijeta, manekenka, Klaudija Sifer. Vecina pomenutih „krunisanih glava“ odmarala je cuvenoj vili 118 u okviru hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“. Za tu ekskluzivnu vilu, cijena boravka utvrdjuje se nagodbom sa zakupcem. Pocetna cijena zakupa iznosi 1.500 eura dnevno.

1972.godine Sveti Stefan dobija nagradu „Zlatna jabuka“ , kao najeksluzivnije ljetovaliste na svijetu.U njegovoj neposrednoj blizini smjestena je i nekadasnja ljetnja kraljevska rezidencija , danas hotel Milocer.

Hotel Milocer je kompletno okruzen borovom sumom.U neposrednoj blizini je predivni park, koji cine drvoredi borova, lijepo sredjeni manji parkovi sa raznobojnim cvijecem, dvije plaze, setalisna staza koja manjim brdom vodi do hotela Sveti Stefan.

Posebnu draz predstavlja rucak ili vecera u basti hotela, koji je napravljen od najfinijeh bijelog kamena.

Takvo prirodno okurzenje kakvo cini okolina hotela Milocer idealno je za odmor turista sa prefinjenim ukusom. Savrseno je mjesto za ljubitelje odmora u tisini koju poremeti tek pticji cvrkut ili zamor kupaca.

Istraži Sveti Stefan

OSTRVO SVETI NIKOLA

Atraktivno ostrvo Sv.Nikola, popularno nazvano Havaji kod Budve, jos je jedna od atrakcija Budvanske rivijere. Prema nekim izvorima, ostrvo je nekada sa gradom , bilo povezano pjescanim sprudom, popularno nazvanim tunjom.

Do ostrvskih plaza i brojnih uvala najlakse je stici taxi brodicima, camcima ili taxi barkama. Kada vec stignete na odrediste ceka vas bistro i prozirno more, plavetnilo neba, suncevi zraci i mirisi i ukusi Mediterana. Jednodnevni izleti na ostrvo nude kupanje, istrazivanje ukoliko se samostalno upustite u takve poduhvate ili najjednostavnije uzivanje u moru, miru i Mediteranu.

Danas je ostrvo jednim dijelom privatizovano, tamo se nalazi novi restoran, dvije moderno sredjene plaze, planira se i izgradnja marine.Ostrvo je puno divljaci, jelena lopatara, zeceva, srna, ptica…kao i rijetkih biljnih vrsta. Prekriveno je gustim cetinarima, borovom i smrekovom sumom. Najvecim dijelom ostrvo podsjeca na nedovoljno istrazene krajeve, zeljne novih Robinsona.

PETROVAC

Nekada je imao naziv Kasetel Lastva danas Petrovac na moru prelijepo je mjestasce na otprilike pola puta izmedju Budve i Bara. Kao naselje pominje se jos krajem XVIII i pocetkom XIX vijeka. Grad je u okviru pjescanog zaliva, okruzen gustim borovim sumama. Nekada je bio pretezno ribarsko naselje. Guste borove sume i maslinjaci, toplo, cisto more i divne plaze koje okuruzuju Petrovac gostima koji se ovome mjestu vracaju iz godine u godinu cine prijatan boravak.

Plaza Lucice je tokom ljetnjih mjeseci puna posjetilaca, ali je i pored svoje atraktivnosti i velikog broja zaljubljenika ostalo prirodno netaknuta. Od centra grada ta plaza je udaljena svega 500 metara, pravcem ka jugu. Nocni zivot grada uglavnom se odvija na petrovackoj rivi i duz promenade ka hotelu Rivijera. Ljeti svi kafici su puni mladog i lijepog svijeta. Sa otvorenih terasa i diskoteka dopiru zvuci moderne muzike i plesa.

Istraži Petrovac

 

ETNOGRAFSKI MUZEJ

Muzej grada Budve smjesten je u samom Starom gradu.Iako Budva prosloscu datira preko 2,5 milenijuma, na muzej je cekala poslednjih 20 godina.Osim raznih starina, muzej grada posjetiocima nudi eksponate koji obiljezavaju Budvu od pocetka stvaranja grada do danasnjih dana.Tu su razliciti predmeti sa helenskim obiljezjima, razne vaze, nakit, ukrasi, alatke, pribor za jelo.Predmeti od stakla, gline,neobicnih oblika i dezena.Srebrno posudje i mnogi predmeti koji su godinama cekali da budu otkriveni sada se cuvaju u zgradi muzeja u Budvi. Predmeti u muzeju svjedoce i o zivotnim i istorijskih uslovima ovog dijela Mediterana, sa etnogenezom koju cini prozimanje razlicitih kultura, kakve su kulture Ilira, Grka, Rimljana, Vizantije, Slovena i ostalih, kao i specifican profil sveden na umjetnost, arheologiju i etnografiju kraja.

Saznaj vise o Budvi

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd