Bukiraj savrsen odmor

Herceg Novi Dogadjaji

U Herceg Novom se odrzava veliki broj manifestacija. Koliku god tradiciju da imaju ta desavanja, treba ih iz godine u godinu udopunjavati novim sadrzajima i tako ih ciniti zanimljivijim. Dodatni kulturni znacaj Herceg Novom daju umjetnicke manifestacije, poput slikarskih i drugih kolonija, filmski festival, sajam knjiga, ali je Herceg Novi ipak najvise poznat po Prazniku mimoze.

PRAZNIK MIMOZE – manifestacija koja traje vise od 35 godina. Obicno pocinje krajem januara a zavrsava se pocetkom marta. Danas je to jedna od najznacajnijih turisticko – propagandnih manifestacija u Herceg Novom. „Praznik mimoze“ dobio je naziv prema raskosnom, zutom cvijetu mimoze, koji se ovdje vec vjekovima uzgaja. Mimoza cvjeta u ferbuaru, tako da je najvecim dijelom praznik, upravo vezan za taj mjesec.

Tradicija „Praznika mimoze“– ukljucije mnoge feste karnevalske svecanosti, (velike karnevale za odrasle i djecu), smotru mazoretki (mlade djevojke obucene u predivne crvene uniforme i koje izvodeci svoje plesne tacke obavezno svima daruju buket mimoza), karavane mimoze (ukljucuju gostovanje u gradovima Crne Gore, Srbije, te van granica Crne Gore), koncerti gradske muzike Herceg Novog, kao i „Montenegro mimoza Kup“ najvazniju sportsku priredbu „Praznika mimoze“. Inace, festival „Praznik Mimoze“ clan je karnevalskih gradova Evrope od 1991. godine. Toj manifestaciji iz godine u godinu prisustvuje sve veci broj ljudi.

HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON – kako je Herceg Novi jos od sezdesetih godina XX vijeka i grad slikara, u sklopu manifestacije „Praznik mimoze“, u februaru, se odrzava i veoma prestizna likovna manifestacija „Hercegnovski zimski salon“. Umjetnici iz zemlje i inostranstva iz dana u dan prezentuju svoja ostvarenja, tako da je otvaranje autorskih izlozbi, tih dana februara u Herceg Novom cesta pojava. U okviru salona nerijetko se organizuju i gostovanja slikara, knjizevnika, glumaca, naucnih radnika…

HAPS (Hercegnovske aprilske pozorisne svecanosti) – pozorisna manifestacija koja se odrzava tokom aprila. U programima HAPS-nekada su ucestvovala amaterska pozorista iz nekadasnje Jugoslavije. Danas, medjutim na programima HAPS-a uglavnom su zastupljena profesionalna pozorista. HAPS pocinje u drugoj polovini aprila, i traje 15 dana.

SUNCANE SKALE – poslednjih godina veoma popularna zabavno – muzicka manifestacija. Zapravo, to je zabavno- muzicki festival koji se odrzava tokom jula i traje tri dana. Osim pjevaca sa domace scene, okuplja i inostrane interpretatore. Takmicarskog je karaktera i za izvodjace – pobjednike obezbijedjene su veoma bogate nagrade. Ovaj muzicki festival veoma je dobro medijski propracen. Osim novinarskih, mahom TV ekipa iz Srbije i Crne Gore, desavanja na festivalu biljeze i ekipe svih drzava bivse Jugoslavije, izvjestavajuci direktno iz Herceg Novog.

OTVORENA KNJIGA – zapravo to je sajam knjiga medjunarodnog karaktera koji se odrzava u avgustu i traje 15 – tak dana. Tih dana avgusta Herceg Novi je pun pisaca, knjizevnika i mnogih drugih kojima je knjiga vise od zadovoljstva. Takodje, organizatori se potrude da pripreme i druge sadrzaje koji upotpunjavaju sajam kao veceri pisaca, pjesnika, druzenje sa citalackom publikom…

HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL – nekada se manifestacija zvala Jugoslovenski filmski festival. Odrzava se u avgustu. To je zapravo smotra domace kinematografije (filmovi iz Srbije i Crne Gore). Zavisno od broja prijavljenih filmova, odrzava se obicno u prvoj ili drugoj dekadi avgusta. Na hercegnovskoj ljetnjoj pozornici odnosno “Kanli kuli“, gdje se prikazuju filmovi, svih sedam dana trajanja Hercegnovskog filmskog festivala, veliki je broj ljubitelja te umjetnosti koji pomno prate posljednja filmska ostvarenja iz Srbije i Crne Gore.

MEMORIJALNI PLIVACKI MARATON “MARIO DIDO – MARIC” – jos jedna manifestacija koja se odrzava u avgustu. Plivaci se takmice na relaciji od Zanjica do Igala. Taj plivacki maraton zapravo je obnovljena tradicija slicnog takmicenja koje je postojalo jos prije II svjetskog rata. Posvecen je doktoru Mariu Didu – Maricu koji je maraton revitalizovao 1980.

KUP HERCEG NOVI – je tradicionalna jedrilicarska regata. U njoj se takmice jedrilicari iz svih gradova Crne Gore i Srbije, a poslednjih godina i gosti iz bivsih jugoslovenskih republika. Jedrilicari se takmice u klasi „krstas“, „optimist“ i „laser“.

Dvije manifestacije koje su tek nedavno pocele da se odrzavaju u Herceg Novom, su Jedrilicarski memorijal „Milenko Vujovic“ i „Jadranski padobranski kup“. Obije se odrzavaju u septembru.

Saznaj vise o Herceg Novom

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd