Bukiraj savrsen odmor

Podgorica – Priroda

Podgorica se nalazi na južnoj polovini sjevernog umjerenog pojasa, na dodiru Mediteranske kontinentalne klime. Otvorena prema subtropskom klimatskom pojasu u njoj dominira blaga jadranska subtropska klima. Smještena na najvećoj crnogorskoj ravnici nalazi se na sastavu triju rijeka: Morače, Ribnice i Zete. Nagla urbanizacija gradova u XX vijeku dovela je do toga da se velike i moderne naseobine formiraju upravo na ovakvom geografskom prostoru, koji omogućava dobru vezu sa drugim gradovima i ima uslove za poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju u neposrednom okruženju.

Pogled prema jugozapadu vodi do Lovćena na čijem se na vrhu nalazi mauzolej na najvećoj nadmoskorskoj visini na svijetu. Prema jugu Sozina i Rumija, bogato Skadarsko jezero i mediteransko sunce, na istoku goli vrhovi Prokletija prekriveni ledom i snijegom veći dio godine. Virovi i brzaci Morače kroz tijesne strane Platija, visoke i do hiljadu metara, Podgoricu, uzanim prolazom, vežu sa sjeverom. Prema zapadu, dolina Zete i slavna istorija.

Oko Podogrice, vijenac planina i istorije zatvara krug u kome su se stare civilizacije – grčka, vizantijska, keltska, ilirska, rimska, turska i slovenska otimale za zemlju i bolji život.

Podgorica je danas grad sa oko 170.000 stanovnika koji žive na površini od 1 441 km2, na nadmosrskoj visini od u prosjeku 44 m. Podgorica je upravo zahvaljujući ovom i ovakvomgeografskom položaju izrasla u glavnu grad, sa političkom, adminsitrativnom i ekonomskom težinom. Na 65 kilometara od mora i isto toliko od zimskih turističkih centara Podgorica ima nevjerovatnu mogućnost prerastanja u tranzitni centar međunarodnog značaja.

Klima je mediteranska; ljeta su suva, duga i izuzetno topla, a zime blage, sa nerijetko dosta padavina. Prosječna godišnja temperatura iznosi 16,4 C0 sa preko 260 dana bez padavina. Ljeti, temperature dostižu i četrdeseti podeljak. Interesantno je da je za određivanje granice između subtropskog i umjerenog pojasa najbolji pokazatelj maslina. Ona može donijeti plodove isklučivo u mjestima gdje srednja janurska temperatura nije niža od 6 C0. Podgorica ima samo jedan stepen nižu temperaturu i maslina ne može donijeti kvalitetan plod. Snijeg je u Podgorici izuzetno rijetka pojava i donekle predstavlja senzaciju, donoseći radost najmlađim stanovnicima. Pljuskovi su karakteristični za proljeće, a duži kišni periodi za kasnu jesen. Ljeti zna da protekne i po 100 dana bez padavina u glavnom gradu.

Kao što se da primijetiti, na klimu Podgorice ima uticaja Jadransko more. Dolinom Bojane, preko Skadarskog jezera, uz uticaj okolnih planina klima Podgorice se definiše kao izmijenjemo sredozemna. Srednja godišnja količina padavina je 1544 mm, a relativna vlažnost vazduha 59,6 %. Broj kišnih dana je oko 115, a onih sa snažnim vjetrom oko 60. poseban uticaj na klimu Podgorice ime povremeni jak, sjeverni vjetar, koji utiče na subjektivni doživljaj temperature, čineći ga za par stepeni nižim. Preko 135 dana u godini temperatura vazduha je iznad 25 C0. Sve ove karakteristike Podgoricu čine oblašću sa ugodnom klimom.

Podgorica se nalazi u najvećem ravničarskom prostoru Crne Gore, kao dio prostrane skadarsko podgoričke kotline. Blago je nagnuta prema jugu i jugozapadu. Južni dio Zetske ravnice, pod nazivom donja Zeta, nastavlja se prema Skadarskom jezeru u vidu plavljenog i zabarenog zemljišta. Ovo je izuzetno plodan dio ravnice sa nataloženim česticama koje čine debeo sloj obradive zemlje, pogodan za povrtarske kulture, poput paprike i paradjza, kao i vinogradasrtvo i voćarstvo – posebno za uzgoj breskve, msokve i kivija.

U središnjem dijelu Zetske ravnice u trouglu između Cijevne, Ribnice i Morače leži prostrano Ćemovsko polje, građeno od slojeva šljunka i pijeska, koji je vezan karbonatskim cementom. Na ovom polju se nikada nije uspio formirati deblji sloj obradivog zemljišta. Specijalnom agrotehnikom na stotine hektara Ćemovskog polja osvojeno je i pretvoreno u vinograde sa vrhinskim kvalitetom prinosa i kasnijom porizvodnjom kvalitetnih vina i alkoholnih pića. Prema zapadu Podgorica se otvara prema Bjelopavlićkoj ravnici kojom meandrira rijeka Zeta i koja je klimatski i pedološki izuzetno povoljna za zemljoradnju i voćarstvo.

Sam grad poznat je po prostranim i lijepo uređenim zelenim površinama i parkovima. Nekima dominira bor, a nekima listopadno drveće poput lipe, hrasta i platana. U poslednje vrijeme Podgoricom se šire bulevari koji su ukrašeni atraktivnim drvećem – palmama. Uz glavme gradske saobraćajnice može se pronaći žbunasto rastinje poput šimšira.

Zetska ravnica u kojoj se nalazi grad jedsinstveno je područije sa 30 000 ha plodne zemlje i prostire se od Glave Zete do obala Skadarskog jezera.

Rijeka Morača je relativno bogata ribom što će potvrditi čest prizor pecaroša na obalama rijeke čak i u samom gradu. Zainteresovani posjetilac grada može se obratiti Sportskom ribolovnom društvu Podgorica potrebnih dozvola i dragocjenih savjeta, koje zaljubljenici u ovaj sport mogu da pruže, a tiču se lovnih mjesta,opreme i najvažnije, druženja.

Rijeke su dakle, izvori života Podgorice. Morača, Ribnica, Zeta, Sitnica, Mareza i Cijevna od davnina su odredjivale granice grada, ali i veliki broj podzemnih voda čine ovu oblast izuzetno bogatom zdravom pijaćom vodom. Krečnjačka korita i izuzetan reljef koje su vode Podgorice izvajale, pored praktičnog, daju Podgorici i onaj estetsko – ekološki izgled.

Podgoricu sačinjava više oblasti karakterističnih prema svojoj geografiji. U oblasti Kuča i Pipera, poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dominiraju nad uzgajanjem voćne vrste, dok planinski krompir na ovom područiju odlično uspijeva. Ovdje semogu naći i ribnjaci u kojima se uzgaja izvrsna pastrmka. U reonu Lješkopolja i Komana, sa nešto blažom klimo, poslednjih godina se razvijaju vonogradi i zasadi najraznovrsnijih voćnih vrsta. Na jugu opštine Podgorica, u Zetskoj oblasti razvija se farmerski način uzgoja stoke, a u Malesiji je posebno razvijeno kultivisanje duvana.

Saznaj više o Podgorici

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd