Bukiraj savrsen odmor

Podgorica Top 5

MEDUN

Na desetak kilometara od Podgorice jedna od najstarijih naseobina na ovom prostoru, plijeni svojom fizičkom ljeotom, kao i bogatom tradcijom. Do ovog lokaliteta se moze doći i pješke, pa se nerijetko mogu srestio grupe, kako mladih istoričara, tako i biologa koji odlaze da na tom prostoru proučavaju ono što je polje njihovih interesovanja. Opstajući, prkoseći mnogim civilizacijama koje su naseljavale ili pokoravale Crnu Goru, Medun je više od ostataka starog grada. On je nezaobilazan za svakoga ko želi da posjeti podgoričku opštinu, ponjaviše za one, koji bi, na makar jedan posredan način, željeli da osjete duh i vrijeme Marka Miljanova, u njegovom muzeju.

DUKLJA

Ukoliko ste ljubitelj antičke dobi jedan od najznačajnijih rimskih gradova na voim prostorima Duklja učiniće da se osjećate kao da ste se vratili 20 vijekova unatrag. Dominantni i ilirski elementi, nakon niza arheoloških istraživanja uz utvrđen areal grada, daju sliku izuzetnog istorijskog objekta u kome i danas nalazimo ostatke hramova, termi, nekropole i foruma. Burna istorija, uz dobrog poznavaoca ovog kraja bila bi odličan poziv za svakog posjetioca da svoj izlet u Podgorici započne na mjestu na kojem je i sama Podgorica nikla.

MANASTIR DAJBABE

Ukoliko želite da posjetite neki od sakralnih objekata, kakvih je mnogo u Crnoj Gori, pravi izbor, kada je Podgorica u pitanju, bio bi manastir Dajbabe. Iz razloga što je djelo, sam manastir, ništa drugo do djelo prirode utisak koji će on ostaviti na posjetioca je zacijelo ljepši. Do njega se dolazi magistralnim putem koji vodi prema Baru za deset minuta vožnje autom. Nalazi se na brdu Dajbabska gora i izuzetno je interesantan jer se nalazi unutar pećine u vidu krsta.

NEMANJIN GRAD

Neraskidivo vezan sa gradskim urbanim jezgrom grad u kome se rodio rodonačelnik srpske dinastije Nemanjića, svakako je nešto što biste morali posjetiti ako namjeravate da upoznate Podgoricu. Pored ljepote kamenog zdanja i romantične amtosfere koja ga okružuje, uz zvuke rijeke možete lijep izletički dan.

VRANJINA

Malo ribarsko naselje na obodu podgoričke opštine kadarskog jezera, najsličnije je Veneciji. Ono što je prije oko jednog vijeka bilo malo naselje sada je živopisan kutak na čijim se vrhu nalazi stara škola i velelepan pogled koji seže kilometrima unaokolo ka Žabljaku Crnojevića i drugim ostrvima i tvrđavama na jezeru.

Istraži Vranjinu

Saznaj više o Podgorici

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd