Bukiraj savrsen odmor

Crnogorska jela i pica

Vino – Sunce, voda i tlo u Crnoj Gori za svaki dio života igraju posebnu ulogu. Kada je vino u pitanju, ova tri segmenta spajaju se dajući aromu piću bogova, specifičnu samo za ovaj kutak evrope. Jug Crne Gore karakterišu dvije vrste vinove loze Vranac i Krstač. Danas su to nadaleko poznate marke koje nose vina iz područija zetske ravnice i oblasti Crmnice. Na Ćemosvskom polju, nedaleko od Podgorice, vinogorje, kojim upravljaju Plantaže, daje izvrsno vino visokog kvaliteta koje prolazi kroz brižljiv tehnološki proces proizvodnje pa ne čudi što se danas sve češće nalazi na trpezama sjeverne Amerike. Vranac, crno vino – kako se na većini slovenskih jezika naziva crveno vino, karaktersitično je za područije Srbije, Republike Makedonije i Crne Gore. Proizvodi se od izuzetno krupnog i tamnog grožđa koje se bere od sredine septembra do kraja oktobra.

Posebno je interesantan način na koji se vino proizvodi u Crmnici koja je danas gotovo i kultno mjesto kada je u pitanju crnogorska enologija. Dani vina i ukljeve u obližnjem Virpazaru prilika su da se upoznate sa najmanje dvadesetak proizvođača koji u tehnologijama starim i po više vijekova prizvode crno i bijelo vino.

Najčešće ga tokom godine čuvaju u bačvama od orahovog drveta u kojima se aroma i ukus najbolje čuvaju, ponekad i po više decenija. Preporučljivo je da se služi na sobnoj temperaturi, i odlično ide uz dimljeno meso ili meso sa roštilja kao i uz sve jake sireve.

famous montenegro wines

Pivo – Nikšićko pivo danas je zaštitini znak Crne Gore. Sa ukusom na kojem bi mu pozavidjeli i mnogo veći prozvođači u svijetu, ono je danas regionalni lider kada je u pitanju ukus i kvalitet. Nikšićko pivo se pravi od ječma, tvrde planinske vode i gorkog i aromatičnog hmelja. Obično se služi ohlađeno na temperaturi od 5 ° C. Sadrži 11,8% ekstrakta i oko 5% alkohola.

Danas se na tržištu nalaze varijante poput Nik, Nik Gold, Nik Cool, i Nik tamno. Svaka od njih ima svoj specifičan ukus a poznavaoci piva u svakoj prilici znaju koju da odaberu. Tokom ljetnjih mjeseci izuzetno osvježavajuće Nik Cool sa limunom ili točeno tamno pivo biće pravi izbor za vas. Nikšićko pivo je nešto što ne smijete da propustite kada je u pitanju ponuda pića na crnogorskoj trpezi.

Crnogorska Rakija –

Škotska ima viski, Grčka ima metaksu, a Crna Gora rakiju. Crnogorsko vinogorje posebno ono u zetskoj ravnici i crmničkom kraju odlikuje se izvrsnim grožđem i još boljim majstorima za spremanje ovog jakog alkoholnog pića. Rakija se dakle prizvodi od grožđa u specijalnim kotlovima gdje se vrenjem tokom gotovo čitavog dana, kap po kap, dobija piće ukusom slično ruskoj vodki, ali mnogo jače i aromatičnije.

Pored grožđa, u Crnoj Gori se za prozvodnju rakije koriste i jabuka, posebno sitnija i polu divlja sa sjevera Crne Gore, potom šljiva, i kruška. Stari Crnogorci pekli su je čak i od smokava, i od drijena, a posebna vrsta je ona koja se proizvodi od ploda kleke. Svaka od ovih rakija nosi ime ploda od kojeg je napravljena, te tako razlikujemo lozovaču ili lozu, šljivovicu ili šljivu, krušku i druge. Najkvalitetnija rakija, Prvijenac, dobija se onim prvim vrenjem u proizvodnji i pored toga što je izuzetno aromatična ona je i najjača prema takozvanim gradima tj. stepenima. Prvijenac ili prvotok lozove rakije daleko je najkvalitetniji kada je u pitanju bilo koja vrsta rakije. U nekim krajevima rakija se prepeče čime se mijenja njena aroma, ukus i izgled čime se dobija prepečenica.

Rakija se služi kao aperitiv i uz nju ide meze, slavna zakuska. Uz nju se ponekad služi i kriška nekog voća. Gotovo da nema nijednog dočeka i gozbe u Crnmoj Gori koje ne prolazi uz rakiju i zdravicu koja je prati. Tehnika proizvođenja ovog pića poznata je gotovo svim domaćinstvimau Crnoj Gori i za svakog domaćina njegova rakija je njegov ponos i nešto što obavezno morate pohvaliti bez obzira na lični ukus.

Danas vodeći regionalni proizvođač vrhunskih vina i rakija, Agrokombinat „13 Jul“ i preduzeće Plantaze nude široku lepezu pića: Kruna, Prvijenac, i Lozova rakija svaka sa svojim specifičnim ukusom dominiraju na tržištu i ukoliko želite dio Crne Gore sa sobom jedna kvalitetna rakija poput Prvijenca u stilizovanoj ambalaži biće pravi izbor.

Saznajte vise o Crnoj Gori

Priroda

Istorija

Kultura

Turizam

Top 5

Vrijeme

Vodici i Brosure

Digitalno i stampano izdanje

© 2005-2016 Visit Montenegro. All rights reserved. VISIT-MONTENEGRO.com® is private web project. Visit Montenegro is supported by BritishDotCom ltd